Ще купим ли на Цветан Василев банка в Австрия?

Банкерът Цветан Василев е сред кандидатите за купувач на балканските операции на национализираната австрийска банка "Хипо Алпе Адриа". Това съобщи преди два дни "Ройтерс", като се позова на източници, близки до сделката.

Мрежата на "Хипо" в югоизточна Европа включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватска, Сърбия, Босна и Черна гора. Тя се оценява на около 500 млн. евро, а миналата година регистрира загуба от 286 млн. евро.

Днес пък БНБ съобщи, че само ден преди квесторите на централната банка да влязат в КТБ Цветан Василев е успял чрез трето лице за изтегли „на каса“, само с разписка, 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро.

Ето още от официалното изявление на БНБ: „Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.“

От Централната банка съобщават още, че предават на главния прокурор резултатите от проверката. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък заяви, че има данни за тежко престъпление и вече е образувано досъдебно производство „срещу неизвестен извършител“.

Понеже този филм вече сме го гледали, можем да се досетим за финала, който най-вероятно ще е хепи енд за Цветан Василев и студена вода за българите. С пари от държавата ще се гарантират влоговете и парите на фирмите, в размер на милиарди, а срещу Василев ще се проточи едно дълго разследване, което може и да не завърши в този век. И на практика излиза, че ще купим на Цветан Василев една малка симпатична банка в Австрия.

Това е положението. Тука е така.

Тодор Кръшков   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини