Станислав Занков и Михаела Златанова грабнаха купите на турнира по бадминтон

Станислав Занков от Стара Загора и Михаела Златанова от Пазарджик вдигнаха купите на победителите в 13 национален и 8 международен бадминтон турнир за деца до 13 години, провеждан в Първомай.

През втория ден се проведоха полуфиналните и финални срещи и мини отборен турнир между „Атлет“ и представителите на Армения и Грузия.

Срещата между победителят Станислав Занков и подгласника му Александър Димитров беше изгледана от полския посланик  Лешек Хенсел и кмета на общината. Негово превъзходителство заяви след срещата, че е впечатлен от желанието за победа на състезателите, на което могат да завидят и истинските спортисти. На трето място при момчетата останаха Стефан Терзиев от Първомай и Димитър Ненчев от Стара Загора.

Не по – малко атрактивна и оспорвана беше битката между Михаела Златанова и Лили Пенова. Момичетата се раздадоха до край, като често резултатът вървеше „точка за точка“. Две Виктории останаха на трето място – Виктория Ватева от Пазарджик и Виктория Генчева от Гълъбово.

Очаровани от посрещането и организацията на турнира бяха  Елеонора Несропян вице -президент на арменската бадминтон федерация и Тинатин Багашвили, която оглавява от 3 месеца грузинската организация. Изключително развълнувани те подчертаха колко са впечатлени от топлия прием и представянето на състезателите от България. „Много се радваме, че сме ваши гости – казаха те – Всичко, всичко много ни хареса  и подаръците, и концертът- всичко! Удивени сме от кмета на общината, всички бяха толкова внимателни, че не се чувствахме като гости. Много сме благодарни на ръководството за топлия прием. Това ще укрепи дружбата ни. Ще се постараем да се развием и ние на вашето равнище. Това приятелство за нас е ново откритие.

Ние сме играли бадминтон когато е било нашето време – сподели Елеонора. А Тинатин допълни, че 18 години е защитавала честта на Грузия.  В тези години бадминтонът се е развивал добре, но всички политически и исторически промени са довели до упадъка на този спорт. Сега се надява отново да го възроди и децата да достигнат резултатите, които преди е имала родината ѝ.

Благодарни сме на нашия приятел Пюзан Касабян, който ни откри пътя за сътрудничество с вас. Той също е много любезен и с много желание ни помага. Той ни запозна с българската култура и българския спорт.

Вицовете за арменци и грузинци  са само вицове – твърдят двете дами на бадминтона. Арменци и грузинци се разбират чудесно, политическите спорове са на друго ниво. Обикновените арменци и грузинци спорят само за арменския коняк и грузинското вино, но е чудесно, че децата излизат на игрището, спорят и се борят, но в живота си остават приятели. „Сега сме един цял отбор, не е грузински или арменски, а един – нашият отбор. Ние ги учим че трябва да са съперници, но трябва да се уважават и да са приятели“.

След приключването на турнира, медалите и купите на победителите бяха раздадени от кмета Ангел Папазов и полския посланик Лешек Хенсел. Председателят на българската федерация по бадминтон проф. Пюзан Касабян връчи купа на кмета Папазов за приноса му към спорта и две пластики с пера на организаторите Тоска Паунова и Илиян Кръстев.

Вечерта приключи и отборната надпревара, спечелена от КФВС „Атлет“ , следван от отборите на Армения и Грузия. За първомайския отбор играха Стефан Терзиев, Никола Колев, Светослав Раев, Дилян Стоянов, Михаела Чепишева, Ася Симеонова, Елеонора Иванова.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини