Порошенко поиска помощ от ЕС и САЩ за контрол по границата

Президентът на Украйна Петро Порошенко е разговарял вчера по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и е поискал помощ за контрола по границата.
Пресслужбата на Порошенко съобщи, че той е информирал Меркел за основните принципи за изпълнение на плана за уреждане на конфликта в Източна Украйна и е казал, че за да засили контрола по границата, му е необходима помощ от ЕС и САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, цитарана от БТА.

Меркел е подкрепила стъпките за изпълнение на мирния план на украинския президент, се казва в съобщението на пресслужбата му.

Порошенко е говорил за необходимостта от създаване на десеткилометрова буферна зона на границата, за изтегляне на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на окупираните административни сгради, възстановяване на работата на местните органи на властта и на централните телевизии и радиостанции.

Президентът е информирал германския канцлер и за предстоящите мирни инициативи - на 27 юни ще бъде подписана икономическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, както и въпроси, свързани с преговорите с Русия за газа.

Порошенко е разговарял и с руския президент Владимир Путин, като са били обсъдени "актуални въпроси на двустранните отношения", включително "темата за евентуално прекратяване на огъня в района на бойните действия в Югоизточна Украйна", съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Руският президент е изразил безпокойство във връзка с гибелта на двама руски журналисти в района на Луганск и е обърнал внимание на необходимостта да се гарантира безусловно сигурността на представителите на медиите, които работят в зоната на конфликта в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини