Стена на славата откриха в училището в Дълбок извор

Стена на славата откриха в коридора, между директорския кабинет и учителската стая на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ село Дълбок извор. Под наслов „Децата на Дълбок извор- корени и върхове“ са събрани портретите на ученици, учили в местното училище, с голям обществен принос. Между тях са акад. Ташо Ташев – основател  на катедрата по гастроентерология, трима професори - Георги Славчев, Янко Караджов, арх. Петър Ташев,  Васил Манахилов- зам. мин на финансите, доц. Веселин Колешев- стенограф в НС, зам. министър на културата,  доценти, преподаватели във висши училища,  дори народният представител в 42-то Народно събрание – Ирена Узунова. Освен фотосите, на стената са записани имената на над 200 възпитаници, които са завършили висше образование. Между гостите на събитието бяха някои от най- успелите ученици.

Доц. Йордан Донев – н.с. в ТУ – София, разказа накратко историята на образованието в селото. В последните години той се занимава с издирване и записване на факти от историята на селото. Доцентът припомни, че първото светско училище в околията е създадено именно там, а пръв негов учител е бил Паун Спасов. За хората, чиито портрети ще стоят на стената той каза, че това са велики дълбокизворци, хора, които са постигнали върхове в науката, икономиката, културата, които никога не са забравяли откъде са и всички са казвали с гордост: „Аз съм от Дълбок извор“. Селището Дълбок извор – каза той- съществува повече от 8 века, от времето на Иван АсенII и през всички тези векове нашенци са преживявали тежки моменти, но са оцелявали и оживявали, защото са били убедени в правота и в ползата на решенията, вземани  със знанията на местните даскали, с мъдростта  на местните свещеници, с упоритостта на местните кметове, и това е малкото, което не ни достига сега.

Директорът на училището Сребрин Сребрев и всички изказали се изразиха своята благодарност към Георги Шейтанов – инициатор и двигател за подреждането на изложбата. Лично той е намерил портретите на всяка личност, заслужила с живота си и работата си да бъде на тази стена. Отворени са списъците с имената на завършилите висше образование, за да могат да бъдат допълвани и да не бъде пропуснат никой.

Честта да прережат лентата се падна на доц. Георги Славчев и доц. Йордан Донев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини