Таксиметрови шофьори дават първа помощ преди линейката

Шофьори на таксита ще бъдат обучавани по програмата за парамедици на Българския Червен кръст.
Първите 80 човека започват курса от идната седмица, но има и още желаещи. Това съобщиха от червенокръстката организация, цитирана от Дарик.

Целта е шофьорите да бъдат обучени във всички техники за оказване на първа помощ в първите пет минути или до идването на линейката.

"Това е най-критичното време за пострадали при инцидент или човек, изпаднал внезапно в безпомощно състояние" обясни д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК.

"Те няма да преминават пълния обем на курса за парамедици и няма да имат същински дипломи, а само свидетелства", поясни тя.

Партньор на червенокръстците в обучението, което е по европейски модел, е сдружение „Клуб активна сигурност".

Първият випуск парамедици започна обучението си в Националния учебен център на Българския Червен кръст през 2011 година по германска програма и с обучители лекари от водещи болници.

Независимо че професията вече е включена в списъка за професионално обучение и в класификатора на длъжностите, няма нито един завършил към момента, който да е назначен, припомниха специалисти от Спешната помощ.

Проблемът са няколко спорни момента за това какво те могат да правят и какво не.

Например, не е изяснен въпросът дали те ще могат да извършват дефибрилация, интубация и да прилагат медикаменти.

Въпреки тези неясноти и липсата на стандарт за тази дейност вече на няколко места в страната под различни форма се обучават парамедици.

Тази специалност ще бъде въведена в колежите към медицинските университети от тази есен, казаха от Министерството на здравеопазването.

Целта е те да пътуват в линейките и да помагат на лекарите в немедицинските дейности, а при необходимост да оказват първа долекарска помощ на пострадалите при инциденти и аварии.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини