10 ефективни начина за почистване на кожата

Почистването на кожата е още по-актуално в топлото време. Предлагаме ви 10 доказали своята ефективност начина да се справите с разширените пори и неприятния мазен блясък на атакуваната от слънчевите лъчи и горещината кожа.

1. Ензимен пилинг

Провежда се веднъж на 2-3 седмици по препоръка на лекар-козметолог. Върху кожата се нанася специален гел, който я подготвя за пилинга. Той се измива с вода, а след това за 20 минути се нанася маска-пилинг. След нейното отстраняване се прилага активно средство (ампула), което се подбира индивидуално. Следващият етап e нанасянето на дерморегулираща маска. Процедурата завършва с нанасянето на регенериращ антиоксидантен крем, а резултатът е гладка матова кожа и свити пори.

2.  Лазерни процедури

Повърхностният слой на кожата се обработва с лазерен лъч. Процедурата е безболезнена, тъй като в този слой няма нервни клетки, а нейното охлаждане се извършва едновременно с пилинга. Резултатите се проявяват след 7-10 дни. Кожата блести по-малко, а цветът на лицето става свеж и здрав.

3. Ултразвук

Кожата се обработва със специален апарат, който не предизвиква неприятни усещания. Отношението на специалистите към този вид пилинг не е еднозначно. При преминаването на ултразвука през кожата се извършва колебание на клетките с много висока честота. Резултатът от тази процедура е свиване на порите и изравняване на кожния релеф.

4. Силиконов крем

Въпреки всеобщото мнение мазната кожа се нуждае от внимателно овлажняване. Бъдете внимателни в избора си на козметика за мазна кожа, защото дермата може да стане лесно раздразнителна и нивото на мастна секреция да се повиши. Една от последните новости е крем с матиращ силикон, който контролира отделянето на мастните жлези и помага за отстраняването на мазния блясък от лицето.

5. Матиращи “хитрини”

Леките матиращи гелове контролират мазния блясък в продължение на целия ден. Матиращите салфетки позволяват бързо да се премахне излишната лъскавина   без да се развали грима. Матиращата компактна пудра също дава възможност да се забрави за блясъка на кожата. Производителите постоянно подобряват формулите на тези средства, които отстраняват мазния блясък и регулират активността на мастните жлези. Те премахват възпаленията и свиват порите.

6. Минерална вода

Тя помага за свиването на порите и намалява неприятния блясък на кожата. Това е желателно да се прави сутрин. Вечер след сваляне на грима тя може да се използва в качеството на добър тоник, който предотвратява разтягането на кожата.

7. Кисело мляко

Със сух тампон се взима малко количество кисело мляко и се натрива кожата на лицето. Всеки следващ тампон се намокря по-обилно. С последния изцеден тампон отстранете излишното мляко и върху все още влажната кожа нанесете подхранващ крем. По-добре е да оставите едва забележим слой мляко до сутринта, за да дадете възможност на кожата сама да изсъхне и да се стегне. Подхранващият крем в този случай се нанася само върху шията, челото и под очите.

8. Яйчен жълтък

В малко бурканче поставете 1 яйчен жълтък и постепенно добавяйте 1-2 ч.л. сок от лимон или грейпфрут. Получената смес може да се съхранява в хладилник и да се използва 2-3 пъти. С леко намокрен тампон се взима малка част от сместа, която се нанася върху кожата на лицето, но след това бързо се премахва без да й се даде възможност да проникне в порите. Процедурата се повтаря 2-3 пъти като постепенно се увеличава количеството жълтък, който се нанася върху кожата под формата на лека пяна. След 2-3 минути лицето се измива с вода или с влажни тампони и се нанася подхранващ крем.

9. Крем сапун

Намокрете тампон в 3% перхидрол, добавете крем сапун или просто натрийте върху тампона мек козметичен сапун. Втривайте с кръгови движения по лицето, докато се получи пяна и я оставете в продължение на 3-5 минути (1-2 минути при чувствителна кожа), за да разтвори запушените замърсени пори и да обезцвети черните точки. Пяната се измива   с топла вода. Процедурата се извършва ежедневно в продължение на 1-2 месеца, а когато кожата свикне с това - от 1 до 3 пъти седмично за подобряване на нейното състояние. При особено замърсена кожа можете да добавите и малко сол.

10. Трици

Смелете чаша овесени ядки с месомелачката (ако сте под 25 години добавете 1 ч.л. сода). Разбъркайте сместа и я съхранявайте в стъклен съд. Намокрете лицето си с вода, а след това разбъркайте част от сместа с вода до образуване на каша и с нея намажете кожата на лицето. При възникване на усещането, че нанесената смес се движи, внимателно измийте лицето с вода. Процедурата се прави ежедневно всяка нощ в продължение на 1 месец.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини