Чакат ни операции без упойка заради липса на анестезиолози

Операции без упойка ни очакват, ако кризата с анестезиолозите продължи със същите темпове през следващите години. Това стана ясно по време на Четвъртия световен конгрес по интравенозна анестезия, който се откри в София, съобщава „Монитор”.
По-малко от 700 са медиците с тази специалност в страната, които са в работоспособна възраст. Само до преди пет години те са били около 1600, съобщи д-р Мирослав Ненков – анестезиолог във ВМА. Всяка година не по-малко от 20 човека заминават на работа в Европа. Водещият специалист обясни, че в Германия, например в една средностатистическа, а не особено реномирана болница, те започват с месечна заплата от 3000 евро. У нас се броят на пръсти тези в университетските болници, които се разписват на фиш за 1200 – 1300 лева месечно. Масово в общинските и многопрофилните лечебни заведения те взимат между 550 и 800 лева.

Пределно ясно е, че срещу такава голяма разлика в заплащането тук и в Европа е невъзможно да задържим колегите тук. Затова е редно да се вземат мерки за увеличаване на възнагражденията им, както бе направено в центровете за спешна помощ, а също така да се увеличат и бройките за държавен прием по тази специалност, единодушни са в Националното анестезиологично дружество.

Заради дефицита на тези лекари клиники буквално мамят Националната здравноосигурителна каса, като назначават фиктивно пенсионери анестезиолози. Така те спазват изискването й за определена бройка такива специалисти, за да им плаща тя по клинични пътеки, свързани с операции. Пенсионерите обаче на практика рядко идват в болниците, а упойките слагат ординатори или медици от други специалности, разказваха лекари.

Поне 1400 трябва да са анестезиолозите в България, за да се запълни дефицитът, обясни д-р Мирослав Ненков. По мнението на заместник-кмета по здравеопазването на столицата само в София са необходими още 40 такива специалисти. Според д-р Мирослав Ненков, трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблемите в тази специалност, за да бъдат задържани лекарите в страната.

По думите му средната възраст на анестезиолозите у нас е 45 години. Той поясни, че за да свързват семейния бюджет, на тях им се налага да работят на две, дори на три места.
Като относително утешителен факт за кризата на анестезиолози у нас той посочи кризата за такива лекари още в Румъния, Чехия и Полша.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини