Чистят мъртвите души от списъците

Кампания по изчистване на избирателните списъци от т.нар. мъртви души е предприела преди евровота ГД „ГРАО” към Министерството на регионалното развитие.
Това става ясно от писмен отговор на министър Десислава Терзиева до предшественика й Лиляна Павлова и нейния колега в НС Николай Нанков. В него Терзиева е разяснила на депутатите мерките, които е предприело подопечното й ведомство за актуализиране на списъците с имената на гласоподавателите. „Бяха предприети мерки за актуализация на данните в НБД „Население”. В тази връзка ГД „ГРАО” изпрати писма до всички органи, имащи отношение към гражданската регистрация (общински администрации, български дипломатически и консулски представители в чужбина), като основно внимание се обърна на актуалността на настоящите адреси и данните за починалите лица”, отчита министърът. Преди отпечатването им списъците трябвало да се обновят и по отношение на предоставените от общините данни за издадените удостоверения за гласуване на друго място и исканията това да стане по настоящ адрес, които водят до автоматично изключване на тези избиратели от списъците по постоянен такъв. След справки от МП и МВнР са били актуализирани и имената на затворниците и българите, които ще гласуват в чужбина.
Терзиева добавя, че оформените нови списъци са предоставени на общините за публикуване на сайтовете им, което дава възможност на избирателите да направят справка в тях. Вчера пък от ЦИК напомниха, че днес изтича срокът за публикуване на заличените лица. До събота избирателите ще могат да искат нанасяното на корекции в списъците от местните администрации.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини