Предупреждение - британците да се пазят от слънцето

Здравните власти предупредиха британците да се пазят от слънчевите лъчи този уикенд, тъй като над Обединеното кралство се била образувала озонова дупка, която може да предизвика изгаряния на кожата като през лятото, предаде БТА.

Оформилата се дупка ще позволи на ултравиолетовите лъчи да минат безпрепятствено през стратосферата. Британската здравна агенция предупреди, че са възможни повече изгаряния на кожата по Великден, отколкото през месец юни.

Най-опасни ще бъдат слънчевите лъчи в периода между 11 часа сутринта и 3 часа следобед. Те могат да нанесат поражения, дори и хората да не почувстват пряко топлината им. За целта се препоръчва използването в този период на слънцезащитни кремове и по възможност по-малко излагане на пряка слънчева светлина.

Човешката кожа след зимата и през пролетта още не се е аклиматизирала към ултравиолетовите лъчи, което я прави още по-чувствителна. Обикновено тя реагира на тях чрез производството на по-големи количества тъмен пигмент, наречен меланин. Той предпазва ДНК в клетките на кожата от ултравиолетовите лъчи, като абсорбира тяхното въздействие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини