Как да си омесим козунак в пералнята?

Традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ на домакините идва... пералнята.

Изпитаната рецепта споделя Спаска Кунева от село Сапарево.

„Приготвено тестото го слагаме в обикновена найлонова торбичка, завързваме я, след това слагаме тестото в още една торбичка, може и в третата. След това „опакованото" тесто го поставяме в пералнята. Включваме на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличаваме - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово", споделя домакинята".

По думите й по този начин спестява самите удари на тестото, тъй като за да стане хубав козунака, на конци, казват, че то трябва да се удари 100 пъти.

„Трета година подред правя по този начин козунак и става много хубав", категорична е Спаска Кунева.

Радка Лазарова от село Овчарци пък сподели нейната рецепта за вкусен домашен козунак: „За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора. Получава се вкусен традиционен козунак".

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини