Прокуратурата се самосезира за снимките от гробищата

От прокуратурата в Първомай е назначена проверка по случая, при който преди дни момчета публикуваха във фейсбук свои снимки, покачени на гробищни паметници. Действията им предизвикаха обществено неодобрение.

Членът по който се извършва проверката е 164, ал. 2 и гласи „ Който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева.“

В случая няма да се стигне до такива наказания, тъй като две от момчетата дори не са навършили 14 години и никой от тримата не е регистриран за противообществени прояви. Очаква се след приключване на проверката с тях да се занимава Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /КБППМН/.

Ако бъде решено от КБППМН в Центъра за обществена подкрепа с момчетата ще бъде извършена превенция с момчетата заради рисковото им поведение.  Социалният работник Стоян Бойков пое ангажимент извън служебните си задължения в ЦОП, заедно с други доброволци да проведе разговори с децата от малцинствата за нормите на поведение.

В училището, където учат момчетата, ги определят като изключително тихи, незабележими и безконфликтни и проявата им е по-скоро зов за внимание. Оттам казаха, че случилото се е повод в часа на класния ръководител да бъде разгледана темата за поведението в храм, молитвен дом, гробища. Ще бъде повдигнат и въпросите за етническата толерантност и причините довели до проявата на тримата ученици.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини