Училищни лавки продават спринцовки с шоколад

Лавки в училищата във Велико Търново освен закуски продават и опасни за детската психика продукти. Сред странните захарни артикули са спринцовки, пълни с шоколад, и пакетчета с бял сладък прах, наподобяващи дозички дрога. За това алармирали пред “Труд” в сряда притеснени родители от старата столица.

Върху опаковката на прахчетата е изобразено зелено човече, което пуши, очите му са разширени и от ушите му излиза дим. На гърба на пликчето пък са изобразени 3 човешки скелета. В пликчето има лопатка във вид на кокалче за консумиране на прахообразното вещество.

Необичайното лакомство се предлага по 30 стотинки. Надписът върху пликчето е на италиански и английски език. “Някои деца смъркали въпросните прахчета. Това е открита реклама на наркотици и стимулиране на учениците да посягат към опиати. Освен това децата казват, че в школските лавки се продават и енергийни напитки”, разказват ужасени майки и татковци.

При опит да се провери дали сигналът отговаря на истината, се оказало, че външни лица до школските павилиончета не се допускат.

“Това не е редно! Незабавно ще разпратим имейл до всички директори на училища да проверят и занапред да наблюдават какви стоки се предлагат по лавките. Ако родителите подадат сигнал при нас, ще уведомим Агенцията за контрол на храните и здравните инспекции”, коментира шефката на Регионалния инспекторат по образование Розалина Личева.

Инспектори от Комисията за защита на потребителите наскоро глобили съдържател на будка в близост до училище в Горна Оряховица с 1300 лв. за продажба на дъвки, от които удря ток.

Санкционираният търговец обжалвал наказателното постановление пред две съдебни инстанции. Районният и Административният съд във Велико Търново обаче потвърдили наказанието, защото вещи лица доказали, че въпросните китайски дъвки са опасни за здравето на деца и възрастни.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини