Групата на ГЕРБ се въздържа за старческия дом

Само едно  решение не беше взето единодушно на последната редовна сесия на Общински съвет  - групата на  ГЕРБ гласува „въздържал се“  относно  доизграждане на Дом за стари хора – град Първомай като делегирана от държавата дейност. След заседанието герберите обясниха въздържанието си с решенията на предишния общински съвет бившето неврологично отделение да бъде дадено на концесия и да работи като хоспис за хора, лекувани от тежки заболявания. Това според хората на ГЕРБ е дейност, която би била по- полезна и би донесла приходи на общината. Красимира Александрова припомни и  друго решение от 2011 г.– в дом за стари хора да се превърнат сградите на две неработещи училища – в селата Татарево и Брягово. Дейностите са били възложени на фирма, която все още не си е свършила работата.

От сесията отсъстваше кметът Ангел Папазов, но  задочно представи отчет на изпълнението на решенията на ОбС за второто полугодие на 2013 година. За този период са взети 76 решения, от които 68 са изпълнени, 6 са в процедура по изпълнение и 2 са отменени.

Съветниците отмениха старата и приеха нова Наредба за определянето  и администрирането на местните такси и цени на услуги. Мотивите за това са промените в Списъка за унифициране наименованията на административните услуги (СУНАУ). След анализ на цените на някои услуги е установено, че разходите по предоставянето им надвишават постъпленията, отпада таксата за добив на кариерни материали защото това вече не е дейност делегирана на общината, въвеждат се такси за „Домашен санитар“ и „Специалист в социалната услуга“, като реалните разходи са 4,85 лв/час, но в наредбата таксата е 1,50 лв, предвид неравностойното положение на ползвателите. Новата наредба ще влезе в сила от 1 май 2014 година. Тя  е качена на сайта на общината, където всеки желаещ може да я разгледа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини