Следете походката на децата си, съветват пироговци

1900 деца от София и провинцията са прегледани в рамките на кампанията „Детско здраве" в Пирогов. Тя стартира преди една година.

510 деца са прегледани в София, 118 са хоспитализирани, информира доктор Асен Меджидиев. При 153 не е установено заболяване, поясни той.

При прегледите в Русе са прегледани 96 деца, 30 са хоспитализирани, 45 са приети за амбулаторно лечение, 20 са напълно здрави.

В Хасково и областта са прегледани 224 деца, 121 са приети за амбулаторно лечение, 42 хоспитализирани, 61 са напълно здрави.

В Кърджали и областта са прегледани 92 малчугани, 21 са хоспитализираните деца, 40 са приети за амбулаторно лечение, 31 са здрави.

Явор Кукалски, травмотолог в Пирогов, обясни, че през травматологичните прегледи са преминали 574 деца, в София 482 деца, от които 348 са с установен проблем на ходилата. При 81% от прегледните деца е установен лош стоеж, а 35 деца с установени вродени малформации.

Доктор Кукалски съветва родителите да наблюдават походката на децата си, за да се установи навреме плоскостъпие.

През преглед при уролозите в рамките на кампанията са преминали 60 деца.
Най-често срещан проблем е свръх активен пикочен мехур или дневно и нощно напикаване. Този проблем се е срещал при над 60% от прегледаните деца.

Наблюденията на медиците сочат, че в Русе сред децата се наблюдават алергологичните заболявания, също и отит. В София пък при децата се наблюдава частично намаление на слуха.

Хирурзите пък са се сблъскали с децата с констатирани пъпни хернии.

В Кърджали и Хасково са по-малко гръбначните изкривявания в сравнение със софиянчетата, заради по-високата спортна и двигателна активност на децата в провинцията.

Амбицията на лекарите от Пирогов е кампанията за детско здраве е да се развие и да стане системна. По-често родителите да търсят специализирана помощ, още повече че тя е безплатна, съветват лекарите от Пирогов.

Позитивното е, че лекарите не са установили сериозни заболявания.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини