Бъдещето на телевизията в епохата на Google и Netflix

Войната между операторите на платена телевизия и Интернет играчите тепърва предстои.

В началото на март Google обяви, че нейната мултимедийна поточна услуга Chromecast вече е достъпна в още 11 страни извън САЩ, включително в Канада и 10 европейски пазара - Франция, Германия, Великобритания, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция. Услугата се предоставя чрез малкото устройство Chromecast, което се поставя в HDMI порта на телевизора, а след това потребителите пращат към него съдържание през WiFi мрежата си от YouTube, Google Play Movies, Google Play Music или Netflix, ползвайки своя смартфон, таблет или лаптоп. Google смята да пусне услугата скоро и в други европейски страни, като същевременно се надява да увеличи броя на приложенията, които се ползват през нейното устройство. През миналия месец тя обяви развоен инструмент Cast SDK, който вече се ползва от над 3000 разработчици.

Тази новина допълва анализите, представени за пореден път на Световния мобилен конгрес тази година за промяната в начина, по който зрителите гледат телевизия. "Потребителите все повече използват множество услуги за видеосъдържание, като непрекъснато сменят между няколко устройства с различни възможности за гледане на видео, коментираха от Ericsson. - Затова операторите на платени ТВ услуги трябва да предложат иновативни и ефективни услуги, притиснати и от интернет компании като Google, Netflix и други OTT играчи."

Бъдещето на телевизията ще премине през един от най-разтърсващите етапи на своето развитие, включващ реинженеринг на платформите и предефиниране на бизнес услугите. Самата индустрия вече не може да „оформя" потребителските желания и възприятия, нито да разчита на огромен брой платени канали, които „вървят" заедно с съответните такси за авторски права.

Зрителските навици

отдавна не са ограничени до гледане на телевизора в хола и смяна на каналите. Гледането на телевизия и видео вече е нещо, което се случва през целия ден, а увеличаване на разнообразното съдържание, достъпно от различни източници, променя отношението и поведението на зрителите. „Модерният потребител има богат избор от устройства и източници, чрез които той адаптира гледаното според своите нужди и желания", пише в доклада си Ericsson.

Именно мобилните устройства заемат нарастващ дял от гледането на видеосъдържание, като 72% от потребителите в развитите страни ползват смартфон или таблет за видео поне веднъж седмично, като 42% правят това извън дома си. Освен това „телевизията" става мултиекранна и многозадачна дейност, като над 75% от зрителите на ТВ програма правят поне още две неща междувременно. Докато гледат мач по телевизията, те четат или участват в онлайн форуми през смартфона си, играят игри на таблета си, коментират в социалните мрежи или правят онлайн залози за изхода от мача.

Линейната телевизия се фокусира все повече върху спортни предавания на живо, събития и други горещи неща, случващи се „в момента", добавят от Ericsson. В същото време съдържанието, генерирано от самите потребители, става все по-важно, като се ползва не само за забавления, а и за обучение, за съвети тип „направи си сам", за рецензии на продукти, разчитайки на услуги от типа на YouTube.

На Мобилния конгрес Ericsson представи своята платформа за интегрира неплатена ТВ услуга с подобрено съдържание и качество и с възможности за персонализация, интерактивност и разделяне на множество екрани (мозайка) за допълнителни ОТТ услуги. Кръстена Future TV Anywhere, тя добавя модерни уеб технологии към предложенията  на операторите на платената ТВ. „Новият софтуер дава възможност на ТВ операторите да реагират бързо на променящия се пазар чрез ефективно внедряване и обхват на услугите, работейки с капацитет за големи натоварвания, обикновено свързвани с предавания на живо. Системата прави и анализи въз основа на мащабна база данни, така че да помогне на операторите да управляват новите инвестиции бързо и ефективно", коментира Бен Хуанг, ръководител глобален маркетинг за BUSS Mediaroom в Ericsson.

„Когато Ericsson купи бизнеса Mediaroom на Microsoft преди 5 месеца, тя допълни своето ТВ портфолио от платформи и услуги, създавайки предложения за цялата верига за доставка на мултимедийно съдържание, включително за компресия на съдържание и IPTV платформа, добави Хуанг. - Телевизията и мултимедията са бизнес с огромен потенциал, трафикът от видеото расте непрекъснато, затова за нас е важно да имаме продукти в цялото портфолио", каза още той.

Бъдещето на днешните оператори на платена телевизия,

които агрегират съдържание от различни източници, не е гарантирано. IP отваря възможността за ОТТ играчи, дава възможности на създателите на съдържание да стигнат директно до зрителя, създава условия за развитие на нови екосистеми около компании като Amazon, Facebook или Twitter. Играчи с толкова мощни социални лостове, както и производители, доминиращи при мобилните устройства, като Google или Apple, получават шанс да нахлуят мощно на пазара на агрегирано мултимедийно съдържание. Мобилните оператори също търсят начини да осребрят видеото, чийто обем в техните мрежи непрекъснато расте. 

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини