"Жизел" на Кралската опера в Стара Загора (видео)

„Жизел” остава един от най-популярните романтични балети на всички времена. Историята e невероятен микс от човешки страсти, свръхестествени сили и изкупителната сила на самопожертвователната любов. Продукцията на сър Питър Райт улавя атмосферата на великия романтичен балет, особено в съвършеното изпълнение на призрачните девойки в „бялото действие”, плаващи през гората в поразителни форми – една от най-известните сцени в историята на балета. Самата Жизел танцува с грация и лекота, създавайки впечатление, че се носи през мъглата.

Балетът „Жизел” е една от любимите продукции на Кралската опера и балет, които остават верни на духа на постановката от 1841 г., едновременно оригинална, свежа и завладяваща с всяко ново поставяне на сцена. Наталия Осипова и Карлос Акоса изпълняват главните роли.

За тези, които ще съжалят, че са го пропуснали в сряда 26 март в Стара Загора, там има още една прожекция на 30 март.

България е една от 20-те страни, в които кината показват КИНО СЕЗОН 2013/14 от Кралската опера. Така българската публика получава възможност да се наслади на любими класически произведения в невероятно изпълнение. Изборът на залите позволява всеки зрител да получи усещането, че е на сцената.

Заснемането на сезона се извършва с последна дума на HD техниката, като осем камери показват всички костюми, грим, декори и изпълнения в техните детайли, а звукът е съраунд с изключително качество.

Всяка заснета постановка съдържа кадри зад кулисите, които показват вълнуващи моменти от самата подготовка.

В КИНО СЕЗОН 2013/14 от Кралската опера в кината Арена вече бяха показани "Турандот", "Дон Кихот" - хореография от Карлос Акоста по Мариус Петипа, "Сицилиански вечерни" на Джузепе Верди, "Лешникотрошачката" - хореография от Питър Райт по Лев Иванов, "Парсифал" на Рихард Вагнер и "Жизел" - хореография от Мариус Петипа по Жан Корали и Жил Перо.

Ето и какво предстои в програмата: 

Дон Жуан Волфганг Амадеус Моцарт
В ролите: Мариуш Квиецен, Алекс Еспосито,  Малин Бистрьом,  Вероник Жен
Диригент: Никола Луизоти
Режисьор на постановката: Каспър Холтен
Никола Луизоти дирижира Моцартовата грандиозна трагикомедия в нова продукция от Каспър Холтен.
Дати: 23.4.2014 (сряда) от 19:00 часа и 27.4.2014 (неделя) от 16:00 часа

Спящата красавица Хореография от Мариус Петипа
Една от най-обичаните класически балетни постановки е прекрасна комбинация от цялата наслада и виртуозност, които балетът може да предложи.
Дати: 21.5.2014 (сряда) от 19:00 часа и 25.5.2014 (неделя) от 16:00 часа

Зимна приказка Хореография от Кристофър Уилдън
Кристофър Уилдън създава първия си балет по Шекспирова пиеса, като разглежда ревността, разкаянието, опрощението и смирението – една вечер, изпълнена със силни емоции.
Дати: 18.6.2014 (сряда) от 19:00 часа и 22.6.2014 (неделя) от 16:00 часа

Манон Леско Джакомо Пучини
В ролите: Кристин Ополай, Джонас Кауфман, Кристофър Малтман, Маурицио Мураро
Диригент: Антонио Папано
Режисьор на постановката: Джонатан Кент
След изключително популярната Тоска, Джонатан Кент се завръща с нова дългоочаквана постановка на ранния шедьовър на Дж. Пучини с участието на Кристин Ополай и Джонас Кауфман.
Дати: 23.7.2014 (сряда) от 19:00 часа и 27.7.2014 (неделя) от 16:00 часа

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини