Посланикът на Виетнам впечатли бизнеса със забележителна презентация на страната си

Кметът на община Първомай Ангел Папазов посрещна посланикът на Социалистическа република Виетнам – н.пр. Ле Дък Лиу, който взе активно участие във форума „България – Виетнам  - перспективи пред двустранното сътрудничество“. Гости на събитието бяха кметове от общините на РАО „Тракия“, нейният председател и представители на различни институции и бизнеса в региона. Всички те имаха възможността да разгледат и дори да опитат от изложбата „Произведено в регион Тракия“. Посланикът на социалистическата република н.пр. Ле Дък Лиу направи забележителна презентация на родината си. Той обърна особено внимание на перспективите българският бизнес да инвестира там и възможността за реализация на работна ръка.

Бяха изнесени впечатляващи факти – територията на Виетнам е почти три пъти по- голяма от България, а населението - над 90 милиона. Безработицата е едва 4,7%, а грамотните са 90% от виетнамците.

Виетнам заема първо място по износ на ориз, кафе и черен пипер, но икономиката ползва електроенергията на 3 атомни централи. 44% от брутния вътрешен продукт се формира от промишлеността, 18,7% от селското стопанство, от услуги – 37%. Средният годишен ръст на БВП е между 5 и 7%.

Попитан, как вижда сътрудничеството между местните фирми  и  Виетнам посланикът  отговори с предложение за перспектива за сътрудничество в областта на селското стопанство основаващо се на 15-те вида плодородна българска почва, световно известните сортове български домати и благоприятен климат. Накратко спомена преработвателната промишленост. Спря се и на възможността за развитието на туризма. Негово  превъзходителство „помечта“ за инвестиция в български ресторанти във Виетнам, в които да се предлагат български ракия и вино.  Припомни си за загубилите напоследък позиции, но популярни по време на войната, български медикаменти и БТ – цигари.

Председателят на РАО „Тракия“ проф. Иван Върляков разказа своите спомени за времето когато е делил кабинет с виетнамски учен и е преподавал на виетнамски студенти в Старозагорския университет по ветеринарна и зоотехника. „Това не е носталгия – каза той  - а предимство, което трябва да използваме, за да стъпим там преди да са ни изпреварили, така както вече се случи на някои места. Нужни са ни конкретни насоки и едно от предложенията е регионалното сътрудничество.

Гостът прояви готовност да съдейства за срещи и контакти на отделни градове и региони.

Посланик Лиу подчерта, че за тях от значение са развитието на всички отрасли, но особено перспективни са далекосъобщенията, електроника, компютри, софтуер. А стоките, които имат търсене във Виетнам са машини, оборудване, бензопродукти, торове, стомана, превозни средства и резервни части.

По време на срещата се усещаше носталгията от времето когато в България са учили и работили десетки хиляди виетнамци. Кулминацията за отминалото време настъпи, когато кметът Ангел Папазов поднесе на негово превъзходителство книгата на Евтим Стефанов „Хоризонти“.  В нея е разказана историята на професионалното образование в Първомай и има специално отделена глава на обучаваните граждани от Виетнам. Кметът прочете случайно избрано име  и попадна на човек от родния град на г-н Лиу – Ха - Бак. Посланикът обеща да издири когото може от изброените в книгата хора и да ги свърже с автора.

Въпреки спомените по една отминала епоха, днешен Виетнам стои по друг начин в политически и икономически аспект. Формата на управление е запазена, но се ръководи от нова, пазарно ориентирана идеология. Факт са растящата икономика, високото потребление и големите инвестиции.

Очаква се през месец май да бъде подготвен подобен форум, но на по-високо равнище в София.

Теодора Кирякова

Автограф от Евтим Стефанов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини