Mасови проверки на бензиностанции, асансьори, водомери и електромери

Започват масови проверки на бензиностанции, асансьори, водомери и електромери. Това каза пред bTV председателят на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. По   думите му проверките на бензиностанции показват все пак положителна тенденция – намаляване на случаите на продажба на некачествени горива.

"За 2013 г. под 8% от взетите проби са показали некачествени горива. Най-големите проблеми са с дизеловото гориво, тъй като масово се смесва с корабно гориво и с гориво за отопление", каза Цанков.   По думите му нарушения се откриват и при малките бензиностанции, и при големите вериги. "На база на досега съществуващото законодателство в последните три-четири години държавата е успяла да   унищожи малките бензиностанции, тъй като санкциите за нарушения са еднакви за всички бензиностанции, независимо от оборотите им. Държавата не налага коригиращи действия върху тях, а ликвидиращи, в   резултат на което за около 3 години от 3000 бензиностанции са останали 2200", заяви Цанков и се закани, че ще иска промени в закона, които да гарантират решаването на този вече социален проблем.

100% са проверени радарите уредите за тестване на алкохол от водачите на МПС. А по отношение на дейността на електроразпределителните дружества Цанков сподели, че само едно от тях е изрядно към   своите абонати. Останалите две имат около 10% непроверени електромери, което е немалко количество. Това носи риск за некоректно и неправилно измерване на използваната електроенергия от   потребителите. "За съжаление на база на това не могат да се обжалват сметки. Това, което могат да направят абонатите, е да подадат жалба.

"Смятам, че през 2014 година ще успеем да достигнем до 1% непроверени електромери", каза председателят на Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор, който стартира мащабна структурна   реформа с цел повишаване ефективността на агенцията. 

Според Цанков проблемът с водомерите е най-тежък. Само в София има над 40 000 непроверени. В случай на проблем потребителите могат да подадат жалба на адреса или на електронната поща   на ДАМТН. Председателят на агенцията ще предложи и промяна в санкциите за монополистите, тъй като сега глобите им са от порядъка на 200 лв.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини