Гигантска двойна спирала в Сахара (видео)

Геометричното образувание с нечовешки размери е от пясък. Намира се в източната част на пустинята Сахара в Египет.

"Пустинен дъх" (Desert Breath) е човешко творение. Даже се знае кои са авторите му. Създателите на впечатляващата геометрия в пясъците са D.A.ST - арт група, в която влизат Данаи Страту, Александра Страту и Стела Константинидес. Творението е на площ 100 хил. кв. м, а за създаването му са преместени 8 хил. куб. м пясък. Тези кубици пясък са отишли за оформянено на точни вдлъбнати и изпъкнали конични обеми. Коничните обеми образуват две спирали с общ център и развиващи се на 180 градуса, с една и съща посока на въртене. Центърът е с диаметър 30 метра и е пълен с вода.

Изграждането на Desert Breath започва през юни 1995 г. и е завършено през март 1997.

Проектът се корени в общото желание на създателите му да работят в пустинята. Защото "пустинята е място, където човек изпитва безкрайност". Те искат да покажат "пустинята като състояние на съзнанието, пейзаж на ума". Отправната точка е конус - формата, която пясъкът образува естествено като материал.

За работата си арт групата избира място, разположено между морето (Червено море) и планините. Там те намират мястото, "където необятността на морето се среща с необятността на пустинята" ( D.A.ST). Функциите на творбата си изграждат на две различни нива. Погледната от високо тя въздейства като визуален образ, от земята - като физическо преживяване, докато се разхождате по протежение на спиралата.

Desert Breath все още съществува. Чрез нейното бавно разпадане тя служи и като уред за измерване на изминалото време, според замисъла на създателите й. Те, разбира се, не са могли да предположат, че творбата им ще може да се види от всеки чрез Google Earth.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини