Путин с мащабен план - киборги и интернет от ново поколение

Путин очевидно иска да превърне Русия във високоразвита в технологично отношение страна (снимка: Алексей Дружинин/РИА Новости)

Руското правителство публикува списък с 16 приоритетни научни задачи за периода до 2030 г., сред които изпъкват разработката на киборги и интернет от следващо поколение.

Планът е изготвен от водещите научни организации в страната, заедно с експерти от администрацията на президента Владимир Путин. С изпълнение на задачите ще се заемат федералните центрове за колективно използване на научно оборудване, съобщи CNews.ru.

Документът има обем от 70 страници и е разделен на седем глави. Ключова за ИТ развитието на страната е глава първа, в която сред приоритетите е посочена разработката на киберорганични системи (киборги) – имат се предвид хибридни, биоподобни и изкуствени биологически материали, структури и системи, вкл. медицинско оборудване, както и интелигентни технически системи, устройства и компоненти, вкл. невроморфни.

Говори се също за разработка на интерфейс „мозък-машина”, биологични изчислителни системи и роботи. В това направление влизат също изкуствени тъкани и органи за медицински цели.

Ключова точка в плана е развитието на интернет в страната. В документа се изтъква нуждата от създаване на изчислителна среда, предназначена за решаване на сложни приложни проблеми.

Загатва се за интернет от ново поколение и решения за сигурност на националното информационно пространство. Същността на тези разработки обаче не е конкретизирана.

Сред ИТ приоритетите попада и създаването на ресурси от нов тип, наред с повишаването на интензивността на използване на съществуващите изчислителни, мрежови и информационни ресурси.

Документът е съставен на базата на над 770 предложения от федералните власти, научните организации, предприятията, ВУЗ-овете и бизнеса. Освен в областта на ИТ планът съдържа приоритети за медицината, биотехнологиите, астрономията, енергетиката, химията.

Към момента в Русия съществуват над 300 центъра за колективно използване на научно оборудване, създадени основно на базата на ВУЗ-ове и научни организации. Приоритетите не се явяват пряка правителствена намеса в дейността на центровете, а опит да се даде тласък и посока на работата им.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини