На 91% е изпълнен планът за местни приходи през миналата година

Приходите от местните данъци и такси за 2013 година са 3482508 лв, което е 91% от годишния план в бюджета на общината. Това става ясно от отчета на бюджет 2013. Видно е, че през изминалата година събраните данъци са по – малко отколкото през предходната 2012 – та. Не е изпълнена и частта за продажба на общинско имущество, в резултат на което са постъпили 120 000 лв по- малко от предвиденото в приходната част. Независимо от по- малките постъпления, са разплатени всички просрочени средства за 2012 година и въпреки тези проблеми, 2014-та започва с по- малко задължения - 680 369 лв. В проектобюджета за тази година е заложен план – график, така че до юли месец те да бъдат разплатени.

От прогнозираните постъпления, в местната хазна от данък недвижимо имущество са постъпили едва 77%. Данък върху МПС е събран на 91%, но при него особеността е че има много недобори (стари задължение), голяма част от които са на повече от 5 години и те няма да бъдат събрани заради давност. Това положение провокира две идеи – едната е двата пункта за годишни технически прегледи да бъдат задължени да изискват от собствениците на МПС да представят бележка за платен данък. Другата – да се създаде комисия, която да направи проверка и ревизия за това колко са реално дължимите данъци и такси и на тази база да се изчисляват бъдещите приходи.

Големи постъпления през годината е имало от данък придобито имущество – 521213 лв.

Местните такси са събрани на 96%.

От разходната част се вижда, че най- много средства са отишли по функцията, обезпечаваща водоснабдяване, улици, осветление, инфраструктурни обекти и за чистота – 1792000 лв от местните приходи.

Следва я функция  „Образование“ – издръжка на детски градини, основни и текущи ремонти на учебните заведения и други – 690 000лв и още 190 000лв за дофинансиране на училища и детските градини.

За социално осигуряване, култура, спорт, здравеопазване са похарчени 295000 лв.

Почти е изпълнена инвестиционната програма на общината – 91% от предвидените  979887лв са използвани за основни, текущи ремонти и ново строителство.

Посочените разходи са за  местни дейности и са финансирани от собствени те данъчни и неданъчни приходи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини