Джипита остават без работа в средата на годината

Около 462 лични лекари в София може да останат без работа от средата на годината, а в страната вероятно двойно повече, алармира д-р Володя Василев, председател на Софийските общопрактикуващи лекари по БНТ тази сутрин.

През юни 2014 г. личните лекари без придобита медицинска специалност ще загубят правото си на практика, ако не се направят промени в Закона за здравето.

Според закона личните лекари трябва да имат специализация по “Обща медицина”, “Вътрешни болести”, “Педиатрия” или “Спешна медицина”, за да имат право да работят с пациенти.

Понеже специализацията отнема време обаче, има опасност голяма част от тях да не спазят срока, а други изобщо не са записали.

„Ние сме единствената организация, заедно с част от Столична колегия, която алармира за този проблем още от 2012 г.“, обясни д-р Василев.

Той добави, че за опасността е била предупредена и Десислава Атанасова, министър в кабинета на Бойко Борисов, както и настоящия Таня Андреева.

Към този момент не е ясна и нагласата в парламентарната комисия дали ще се увеличи срокът, за да може общопрактикуващите лекари да могат да запишат и да специализират, за да запазят практиката си, коментира още той.

Законът за лечебните заведение с удължаване на поне 5 години трябва да бъде променен от парламента. За да бъде променен от парламента, трябва да бъде внесен или от здравния министър в Министерския съвет, или от депутати в парламента, отбеляза той.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини