Топим се с по 8 човека на час, ставаме малцинство в собствената си страна

Нацията ни се топи с по осем човека на час, умиращи от лошото ни здравеопазване или емигриращи.

Това обяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция в БТА по повод представяне на петата книга за демографския проблем у нас на Цетъра за демографска политика.

Според Каракачанов икономическата криза у нас няма как да се реши от застаряващи хора и от нискообразована работна ръка от циганските гета.

След 25 години ще сме малцинство в собствената си страна, алармира лидерът на ВМРО. По думите му България започва да прилича на Пакистан, защото "всеки ден се циганизира".

Каракачанов посочи още, че в момента ни управлява поредното правителство, което не сяда сериозно да обмисли демографския проблем. Никой не отделя необходимия ресурс, възмути се той.

Обществото е наясно, че сме в демографска криза, подчерта и проф. Петър Иванов, който е съставител на новата книга на Центъра. Според него има ясно изразена проблемна верига - откраднати са 70 милиарда активи на републиката, следователно от недофинансиране имаме лошо здравеопазване и лошо образование, което от своя страна води до бедност.

Финалната стъпка е емиграцията, констатира Иванов. По думите му има десет опасни тенденции при демографския проблем у нас: игнориране сериозността на темата, успокояващи реакции спрямо обществото, заблуждаване, фалшифициране на информацията по темата, профанизиране на проблема, ползване на темата като пиар на определени партии и др.

Освен изтъкване на проблемите в сферата обаче, съставителите на книгата заедно с ВМРО предлагат и ясни мерки за решаване на кризата. Стана ясно, че има изготвен проект със 188 мерки, като по тази тема авторите му ще търсят среща с премиера Пламен Орешарски. В тях основно място заема поне двойното увеличаване на доходите на българите, което би могло да доведе дори до връщането на доста емигранти обратно в България.

Според данни на Центъра средният доход у нас на глава от населението е 14 хиляди долара, а в страни като Габон и Ботсвана сумата се равнява съответно на 17 и 16 хиляди долара.

Важно е, също така, да се подобри здравеопазването, за да нарасне средната продължителност на живота у нас. В препоръките влиза и обособяването на орган, който да координира всички организации, институции и стратегии, които касаят демографския проблем и реешаването му, за да имаме ясна концепция по темата.

Според учените трябва да си поставим за цел до 2020 г. стабилизиране на числеността и структурата на населението, тъй като, за да решим проблема, трябва да съхраним хората.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини