Днес отбелязваме Трифон Зарезан

Днес православната църква почита свети Трифон - лечител, прославил се с чудесата, които извършвал. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята и отбелязваме деня на лозаря.

В народния календар св. Трифон се почита като пазител на лозята, а за него се разнасят много легенди. Една от тях гласи, че докато зарязвал лозето си, покрай Трифон минала сестра му Богородица, която носела малкия Христос в ръцете си. Брат ѝ се присмял и казал: "Мома си пък син имаш". Богородица преглътнала обидата и на връщане минала през съпругата на Трифон, като ѝ заръчала да занесе превръзки на мъжа си, тъй като си е отразял носа, докато зарязвал лозята.

Жената веднага се запътила към лозето на мъжа си и му разказала за думите на Богородица. Трифон се присмял и казал, че няма как да си отреже носа, защото държи косера обърнат надолу, а не нагоре. В този момент той замахнал да зареже лозето и клетвите на сестра му го застигнали, като си отразял наистина носа.

Това предание е една от причините празникът да се нарича Трифон Зарезан, а другата, е защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на Св. Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.

На днешния ден обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино.

Днес имен ден празнуват Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини