Адвокат: Поправките в НК застрашават свободата на словото

„В този Наказателен кодекс за първи път се вкарват текстове, които изключително сериозно застрашават свободата на словото и които създават цензура". Това заяви в студиото на Александър Кашъмов, адвокат на програма „Достъп до информация", пред Нова телевизия.
 
Изказването му бе по повод проекта за нов Наказателен кодекс, в който има текст, даващ възможност да бъде потърсена отговорност и до една година затвор на хора, които филмират, снимат, записват фотоси без съгласието или въпреки изричното несъгласие на субектите там.

„Тези текстове са различни, от тези, които са готвили експертите. Специално този текст е изцяло измислен, появил се е наскоро и никога не е бил обсъждан", заяви Свилен Овчаров - адвокат, специалист по медийно право. Той видя възможност чрез тази поправка в кодекса да се даде възможност за повече арести по време на протестите.  

„След като има закон, това със сигурност ще има възпиращо значение - хората ще имат проблем да снимат, журналистите ще имат проблем да снимат, а от друга страна политиците и публичните фигури ще могат да вършат безобразия, знаейки че могат да атакуват тези, които са казали истината за тях", категоричен бе адвокат Александър Кашъмов.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини