Кои ще са най-търсените професии у нас през новата година

Ако през 2013 година много предприемачи отчитаха недостиг на кадри и квалифицирана работна ръка в страната, то за 2014 година прогнозите са много по-оптимистични. Очакват се нови инвеститори, които ще направят по-динамичен пазара на труда, коментира econ.bg.

Проучванията на пазара на труда категорично показват, че през следващата година най-много свободни позиции ще има в сектора за изнесени услуги. Годишно този сектор генерира около 2000 свободни работни места. През следващите три години се очаква инвестициите в този сектор да се увеличават.

През следващата година ИТ специалистите ще бъдат отново най-търсената работна ръка. Инженери, финансисти и оператори в производството също с лекота ще могат да си намират работа, защото точно такива специалисти ще бъдат търсени.

Административни позиции като офис мениджъри, секретари и рецепционисти ще бъдат търсени през следващата година и също са на челно място в класациите, съобщава БНТ.

През следващата година се очакват инвестиции и в нови производствени мощности, а интересът към селското стопанство също се увеличава. В този бранш се търсят агрономи и образовани хора, които да работят. Селскостопанският сектор се очертава като един от тези сфери в икономиката ни, които тепърва предстои да се развива усилено и съответно да се търсят кадри за там.

Владеенето на чужди езици, според експертите, ще бъде едно от най-търсените качества за наемане на нов служител у нас.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини