Предколедно д-р Тренов ни подсети за църковната камбана

д-р Иван Тренов

Писмо до над 30 адреса и медии предколедно е разпратил д-р Иван Тренов, търсейки благоприятно за него и десетки граждани на Първомай решение на казуса "Църковна камбана". В писмото си той се обръща към патриарх Неофит, към пловдивския митрополит Николай и българските духовници.  

"Камбанарията на църквата „Свети Георги“ – Първомай, се казва в писмото, следствие на монтирано електронно устройство, освен за известяване на Православните ритуали, бие като градски часовник от 08.00 до 21.00 часа. Конкретният час определя броя на ударите на камбаната.

Десетки жители на Първомай считаме, че звученето като часовник осквернява Храма. Едновременно с разстройване ежедневието на част от живущите около Църквата, това доведе до противопоставяне на православни християни в града.          В навечерието на светлия християнски празник – Рождество Христово Ви молим да се произнесете по въпроса: Редно ли е камбанарията на Православен храм да изпълнява функциите на градски часовник? Отговорът е от изключително значение за нас като православни християни."

Сагата с църковната камбана на първомайската църква започна през лятото, когато поканени медии и телевизии разтръбиха за вредното въздействия на шума, който вдига тя и несъответствието между канон и използването ѝ за градски часовник.

С проблема се занима и създадената комисия от общински съветници за разглеждане на жалби и сигнали. В протокола от първото ѝ заседание е записано, че е намерено решение и с компромис от страна на църквата ще бъде ограничен звука от биенето на камбаната. За целта е възложено на кмета да съдейства за преместването на устройството. В момент когато останалата част освен визираните от доктора "десетки граждани" си помислиха, че спорът е решен и всичко се е уталожило, той отново напомни за казусът противопоставящ православани християни едни на други, като за подходящ момент избра дните преди  Рождество.

Раздираната от противоречия Българска православна църква, заета с избора на Варненски митрополит и с разрастващия се брой гей-скандали, за сега не бърза с отговора си. Според доктор Тренов "почтеността налага първомайци да знаят истината, още повече, че започваме дела в Европейския съд за защита на човешките права в Страсбург".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини