Светият Синод избра частна фирма да управлява църковните имоти

Светият синод на Българската православна църква e избрал фирма “Смарт брокерс” да поеме управлението на църковните имоти, съобщава "Труд". 

Предложението е на Пловдивския митрополит Николай.

Фирмата трябва да подготви документацията на синодалните имоти и да намери наематели за тези, които са свободни. След като изготви договорите, тя ще ги представи за одобрение на Синода.

От години Църквата не може да направи регистър на имотите си и губи от отдадените на различни фирми сгради за офиси и заведения, коментира изданието. Загуби има и от хотелски части в манастири и земеделски стопанства.  По неофициална информация проблемът е по-малко заради неизгодни сделки, а заради липсата на контрол над митрополитите, които непрозрачно отдават имоти и прибират комисиони.

За изпълнители на сегашната поръчка са кандидатствали три компании. Техни представители са били поканени за среща с членовете на Светия синод. Американският митрополит Йосиф е предложил да се сключи договор с известната фирма “Адрес”, а Ловчанският митрополит Гавриил - със строителната компания “Джи Пи Груп”.

Избрана е обаче основаната преди две години “Смарт брокерс”.

След успеха на “Charles Rutenberg Realty” в САЩ, ние решихме да развием бизнеса на компанията в международен план и създадохме брандовете “Smart Brokers” и “Rutenberg International”, пише в представянето на компанията на нейния сайт.

За директора Мартин Янев пише, че е човек с над 10 години опит с недвижимите имоти и финансовите услуги.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини