Телевизорът те гледа, че даже и пипа

Преди около месец британският ИТ специалист Джейсън Хънтли подаде жалб, че новият му "умен" телевизор LG го шпионира. Машината изпращала непрекъснато информация към сървърите на производителя за каналите, които гледал, както и данни за файловете на личното му USB, свързно с телевизора. LG проучиха, признаха, извиниха се и обещаха, че няма повече така да правят, само когато потребителят разрешавал щяло да се събира информацията.

Оказва се, че всеки един от милионите хора по света, които се сдобиват с подобни устройства през последните месеци, може да се сдобие и с подобен собствен казус. Или с още по-интересен. За шпионските възможности, които купуваме в пакет с умните устройства разказва "Капитал".

Телевизорът те гледа, дори ти да не го гледаш
Кърт Стамбергер е ИТ експерт, който работи за Mocana - компанията, която се занимава с разработване на решения за сигурност в мрежата. Той коментира пред Independent Online (интернет портал на южноафриканската медийна група Independent Newspapers), че наскоро неговата компания е била наета от производител на телевизори, за да направи "тестове за проникване" в тези устройства.

"Ние не просто успяхме да открием какво гледат и са гледали потребителите", разказва той. "Успяхме да инсталираме софтуер за следене, който може да активира камерата на моделите, които имат такава, и да гледаме през нея. При това дори без да задействаме малката диодна светлина, която служи за индикатор за включена камера", разкрива експертът. Според него е било съвсем логично да пробват именно нещо подобно, защото по думите му "хората, които работят в ИТ сферата, често залепят камерите на своите компютри с черно тиксо, което махат, когато ги използват, защото хакването им е ежедневие".

Стамбергер предупреждава, че атаката, която са симулирали, всъщност е "плашещо лесна" за реализиране и може да предостави на недоброжелатели възможност да наблюдават нищо неподозиращи потребители в техните домове.


Ама той и бара...
По-рано тази година малтийският специалист по ИТ сигурност Луиджи Ауриема демонстрира рисковете, които умните телевизори крият. Той показва как се прониква в няколко модела на Samsung. Веднъж осъществил връзка, хакерът има достъп не само до зрителската информация за каналите и предаванията, които са наблюдавани, но и да включва и изключва устройството дистанционно. Най-притеснително е обаче, че с правилния софтуер и мотивация хакерът, който е превзел източника на забавление във вашия хол, може да получи и информация за данните на вашата кредитна карта, които сте използвали, за да си платите за видеосъдържание, филм или определени приложения.

Разбира се, отговорът на Samsung не закъсня. От компанията твърдят, че телевизорите й са достатъчно сигурни, открили са "пропуска" в защитата и ще го поправят в рамките на седмици.

Това обаче са само два конкретни случая, които по един или друг начин придобиват публичност. Колко ли други има, които ще останат известни само на малки групи "посветени"?

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини