Матура по математика през януари

Учениците от 12-и клас ще се явят на пробна матура по математика през януари. Това става ясно от писмо, разпратено до столичните директори от регионалния просветен инспекторат. Чрез пробния изпит се цели да се провери нивото на знания

и практически умения по математика на учениците в края на гимназиалното образование. Това обясни Неда Кристанова от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към просветното министерство. Друга цел на експертите е да мотивират абитуриентите да се явят на матура по математика напролет. Причината е, че желаещите да положат държавен зрелостен изпит по математика намаляват все повече с всяка изминала година.

Голяма част от  столичните директорите обаче са силно учудени и изненадани от пробния изпит по математика, който ще се проведе в първите седмици на новата година. Други пък са притеснени, че тази „загрявка” няма да успее да мотивира децата да се явят на матура по математика. „В основата на мотивацията на учениците е оценката. Ако те не се чувстват убедени, че ще се справят на матурата по математика, те няма да я изберат въпреки пробния изпит”, коментира директорът на столичното 137 СОУ „Ангел Кънчев” Мариана Закова. Тя допълни, че голяма част от абитуриентите вече са избрали матурите на които да се явят, и ходят на частни уроци.

Малко след дългата коледна ваканция, дванадесетокласниците ще се явят на пробния изпит в периода 15-17 януари. Пробна матура ще има и за учениците от 11-и клас. Тя е насрочена в периода 16-18 юни догодина. Оценките обаче няма да се вписват в бележниците и няма да играят роля в оформяне на успеха за срока.

Миналогодишните абитуриенти имаха много нисък интерес към матурата по математика. Едва 4379 гимназисти от общо 62 064 бяха избрали да се явят на зрелостен изпит по този предмет.

Източник: http://www.komentator.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини