Фотоволтаиците очакват фалити на производители на зелена енергия

Приетото от Комисията по бюджет и финанси предложение за 20% такса върху приходите на производителите на електроенергия от слънчеви и вятърни централи дойде изненадващо за целия сектор, предаде БГНЕС.

Такъв вид такса никога не е обсъждан с производителите в сектора, заявят от Българската фотоволтаична асоциация и прогнозират масови фалити на производители на зелена енергия.

В своя позиция от БФВА заявяват: Решението е незаконно, дискриминационно и е прието непрозрачно. То противоречи на Конституцията, Европейските директиви, Насоките на Европейската комисия към държавите членки, пренебрегва препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие, която само преди седмица понижи инвестиционния рейтинг на България заради действия на правителството, ограничаващи производителите от ВЕИ. Ако някой смята, че може да заблуди гражданите, че по този начин ще намали цената на електроенергията, трябва ясно да се каже, че става дума за откровена манипулация. Независимо от разпространяваните неверни данни в продължение на година и половина, че фотоволтаиците и ВЕИ са основните виновници за високата цена на тока, всеки български гражданин трябва да знае, че произвежданата от фотоволтаици енергия е само 3% от енергийния микс на страната и трудно може да повлияе върху крайната цена.

Решението е в противоречие с условията, при които са направени инвестициите и същевременно е дискриминационно, защото се отнася само до производителите на електроенергия от слънце и вятър, а всъщност преференциалните цени за ток обхващат и биомаса, когенерации и други кондензационни производители на електроенергия.

На срещите ни през последните месеци с управляващите на всички нива на държавното управление (парламент, вицепремиер, министър) бе заявено, че реформите в енергетиката ще се правят в открит диалог и няма да има изненади от днес за утре. Случващото се в момента представлява точно обратното.

Начинът на приемане на решението (ако бъде прието и от Парламента) е идентичен с този, по който през септември 2012 г. беше взето решението за налагане на "цена за достъп" на ВЕИ производителите, но е в още по-голяма степен дискриминационно и незаконно. Сегашните управляващи тогава бяха категорично против такъв подход, а сега действат по същия начин.

Тази санкция засяга интересите както на големи инвеститори като Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Корейската банка, така и на 2000 малки и средни фирми, които са инвестирали в сектора. Фалитът на тези дружества в резултат на приетата вчера дискриминационна такса ще доведе до закриването на хиляди работни места и допълнително ще влоши инвестиционния и бизнес климата в страната.

Нашите членове от вчера са в готовност и в правото си да изразят възмущението и несъгласието си с приетото решение чрез протести по улицата на София. Настояваме за спешна официална позиция на премиера Орешарски относно нарушаването на Европейските директиви и Препоръки в областта на енергетиката и климата, както и принципите на свободния пазар, конкуренцията и защитата на инвеститорите. В случай, че това решение се приеме от парламента, ние ще потърсим правата си по съдебен ред в България и в Страсбург. "Това е национализация на важен сектор в енергетиката, провокирана от партия "Атака", каза Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация. "Вече сме сезирали председателя на Европейската комисия Барозу и еврокомисарят по енергетика Йотингер", добави тя.

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини