Плаща ли наем "Пампорово" АД за ползваните земи и гори, питат еколози

Сдружение „Синята планета“ ще попита Министерството на земеделието и храните (МЗХ), дали „Пампорово“ АД плаща наем за ползването на държавни гори и земи за ски писти.

Сред исканата информация ще има за договорите между министерството и дружеството за продажба на територии от горския фонд, кои и колко от имотите, които се ползват, са с учредени права и нямат такива. Освен това кои от горските територии, които „Пампорово“ АД ползва за изграждане на писти и лифтове, са със сменено преназначение.

Природозащитниците настояват също така земеделското министерство да посочи още колко държавни и общински имота ползва дружеството за своята икономическа дейност и как са уредени отношенията между страните - наем, закупуване, безвъзмездно ползване.

Миналата седмица от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) излязоха със становище, че строежът на лифта „Двата моста“, извършен от "Пампорово" АД, е незаконен. „Пампорово“АД е собственост на банкерката Цветелина Бориславова, притежаваща Българо-американската кредитна банка.

Според ДНСК не били налице одобрени инвестиционни проекти от главния архитект на община Смолян и нямало издадено разрешение за строеж.

На „Пампорово“ АД е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти.

От МЗХ също са извършили проверка във връзка с изграждане на съоръжения и разширяване на ски писти от „Пампорово“ АД. Констатирано е сеч, различна от предвидената в горскостопанския план и разрешена с издадените позволителни. Незаконно са ползвани горски територии, като е осъществено изкореняване на пънове, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им.

При направената проверка е установено, че изградената нова въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек „Помагалски”, собственост на „Пампорово” АД, е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите. Установено е и строителство по протежение на цялата дължина на ски писта „Европейска” – от връх „Снежанка” до м. „Двата моста” на съоръжение за изкуствен сняг, като част от съоръжението попада в държавна горска територия и е изградено в нарушение на разпоредбите на Закона за горите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини