Тойота пуска масово автомобили с автоматично управление

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corporation обяви, че планира до средата на това десетилетие да започне масово производство на коли, които да могат без помощта на водача да променят скоростта, да завиват, да спират и да преодоляват други препятствия, информира БГНЕС.

Първата стъпка ще бъде колите да се оборудват с автоматично управление по магистрали (Automated Highway Driving Assist), където няма кръстовища и не е възможна появата на пешеходци. Това ще облекчи тежестта върху водачите и ще доведе до намаляване на задръстванията.

Системата за автоматично управление ще отчита дистанцията между колите и в зависимост от този показател ще променя скоростта. На магистралите ще бъде широко използвана автонавигацията, която ще насочва движението на автомобила в една лента (Lane Trace Control), включително при завой, както и ще изчислява оптималната скорост при завиване.

Следващата стъпка ще бъде използването на система за автоматично задвижване на волана и автоматично спиране при движение в градски условия при скорост под 40 км/ч, в случай на внезапна поява на пешеходец.

Автоматична спирачна система вече е инсталирана в машините от клас "лукс" на марката Lexus. До 2015 г. Тойота очаква да намали цената на това устройство до 1000 долара, което ще позволи да бъде използвано и при по-ниските класове автомобили.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини