Неограничено финансиране за фонда “ин витро”, иска ВМРО

Около 145 хиляди двойки, предимно високо образовани имат репродуктивни проблеми. Те се равняват на близо 12% от населението на България. Това алармираха от ВМРО на пресконференция в централата на партията след днешния семинар „Да изчезнеш за 60 години".

Лидерът на партията, Красимир Каракачанов бе категоричен, че е крайно време правителството да изгради ясна стратегия за борбата с демографската криза у нас, която вече заема застрашителни размери. Воеводите са изработили редица предложения за решаване на тези проблеми съвместно с центъра за демографска политика и сдружение зачатие.

Пълният списък с идеи ще бъде изпратен на премиера Пламен Орешарски, като от ВМРО ще поискат и лична среща с него. Предложенията на националистите са разпределени в 3 сфери: социална, здравна и образователна.

Социалните мерки са фокусирани върху отпадане на тавана на помощи за отглеждане на деца, тъй като финансовото подпомагане в момента е насочено единствено към несоциализираните групи с ниско образование и нулева квалификация. От ВМРО искат и премахване на ДДС от детските стоки, лекарства и храни. По техни изчисления, това ще струва на държавата едва 20 млн. лева годишно. Воеводите също така искат криминализиране на изоставянето на деца и по-високи финансови стимули за бременност и майчинство за майки със завършено висше образование или 2 и повече деца.

В здравната сфера, от ВМРО предлагат финансирането на фонда ин витро да бъде неограничено и във всички областни градове да има разкрити кабинети по репродуктивно здраве. Според тях е необходимо и въвеждането на часове по репродуктивно здраве в средните училища, които да бъдат водени от лекар- специалист. По груби сметки, предприемането на тези набелязани мерки от следващата година ще струва на бюджета 2014, 1 млрд. лева. Лидерът на ВМРО уточни, че това може да бъде напълно постижимо за държавата ако поставим борбата с демографската криза като приоритет и насочим всички възможни спестявания в тази насока.

Каракачанов не пропусна да коментира и наболелия за страната ни проблем с бежанците от Сирия. Според него, едва 50% от нелегалните имигранти са сирийски бежанци. В тази връзка, той призова да възстановим загражденията по зелената граница, а КПП-тата за редовни имигранти да останат отворени. Според Каракачанов страната ни трябва да пресметне точно колко бежанци можем да издържаме и да запълним тази бройка с подбрани хора - образовани сирийци с професия и майки с повече деца.

„Границата ни с Турция се пази от 45 гранични полицаи на смяна" съобщи Каракачанов. По думите му, ЕС трябва да ни подпомогне финансово, когато стане въпрос за охраняване на външната му граница, тъй като ние сме тези, които спираме потока на имигранти към вътрешността на стария континент.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини