Търси се институция, която да накаже крадец на ток

Митко Лунджов: Не ти ли го бива комшията - бягай!

 В кръговрата на Параграф 22 се завъртяха съседи от вход на „Княз БорисI“ 43 в Първомай. Те установили, че от общото захранване за асансьора и осветлението на стълбището се краде ток, знаят кой е виновникът и не могат да намерят институция, която да им помогне и да накаже крадеца.

В средата  на лятото живеещите във входа забелязват как рязко и с много се увеличава общата им сметка. Започват да търсят причината. С изненада установяват, че един от съседите им е изключен от ЕВН, но въпреки това в дома му свети. Откриват, че от апартамента му до общия електромер има закачен кабел. Това се оказва недостатъчно и полиция, прокуратура и ЕВН не могат да намерят повод да направят проверка и да търсят виновника. Един от съседите -  Митко Лунджов се заема да търси справедливост и от 23 август обикаля, пише жалби, търси институция, която да им помогне. „Тромава е машината на полицията – казва той - не дойдоха дори и да видят този кабел. Всички си намират оправдание и не искат да се занимават. Карат  ме да пиша едни и същи жалби и да ги разнасям от полицията до съда.“ От ЕВН казват, че за тях няма кражба, защото живеещите във входа са  редовни платци. Ако не си плащат обаче, от дружеството няма да търсят защо не се плаща, а просто ще спрат тока. За да повдигне обвинения прокуратурата иска сигурни доказателства. Оттам обясниха, че единствените, които могат да констатират със сигурност, че има неправомерно включване, са представителите на електроразпределителното дружество. От полицията пък са обяснили, че те не са в състояние да определят от кога и в какъв размер е кражбата на ток. Някъде между тези институции се губи и справедливостта за ощетените 12 семейства. А междувременно виновникът, разбирайки, че е надушен си прибира и кабела. Сега вече липсват всякакви основания за претенции към него.

Митко Лунджов разказва, че преди 10 години са имали подобен случай. Тогава за един месец общият електромер навърта 2000kW/ч.  Отказват да платят сметката, пишат до дружеството, правят проверка на електромера за собствена сметка, установяват, че всичко е наред и накрая са принудени да платят сметката. Междувременно цяла зима остават без асансьор и осветление във входа. Тогава не са намерили причината. Сега обаче се пораждат съмнения, че  същият човек е бил виновен за надутата сметка.

„Не ти ли го бива комшията – бягай! – казва Лунджов – Един човек е, а всички сме ощетени и никой не иска да ни помогне.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини