Фирма получи патент за създаването на дизайнерски бебета

23andMe, фирма за геномика и биотехнологии в Маунтин Вю, Калифорния, е получила патент за системата за персонализиране на бебето, която обяви, че е разработила по-рано.

От фирмата заявяват също, че нямат намерение да го използват.

Подходът е изключително спорен, но според носителите на патента дaва възможност на родителите, които се подлагат на оплождане ин витро, да изберат няколко предпочитани резултати, включително несериозни такива като цвета на очите.

23andMe използва методологията за изчисляване на шансовете бебето да наследи семейните черти  - от цвета на косата до алергиите. Фертилитетните клиники все по-често проверявт яйцеклетките и спермата от донорските банки за потенциални генетически усложнения.

Тази система има възможност да отиде много по-далеч, като позволява на получателите да изберат донор, като създадат дете "по собствен дизайн".

На тези неща се гледа накриво в голяма част от света и вече са незаконни в Обединеното кралство и Канада.

В изявлението на 23andMe обаче се казва, че проектирането на поколението на хората не е нещо, което компанията би направила. Уточнява се, че патентът е поискан през 2008 г. не само да се даде възможност на родителите да сканират за всички заболявания, които могат да бъдат наследени от бебето, но също така да получат полезна информация за собствените предци и здраве.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини