Вандали вилнеят под носа на МВР, трошат пейки и обръщат кошчета

Обърнати кошчета, разхвърляни бутилки, изпочупени пейки, огънати знаци – това е нормална гледка в ранната неделна утрин в Първомай. Не е необходимо BBC да засяга националното ни самочувствие, достатъчно е да минеш по алеите на парка и да се почувстваш унизен, възмутен, омърсен от случващото се в късните часове на почивните дни. Още повече, че документираното на снимките се намира на метри от Районното управление на МВР в Първомай.

Модата на обърнатите кошчета след дискотека не е нова. Тя е от години. Понякога страдат и пейките. Но хората, които се дразнят от това, са малко. В противен случай общественото мнение би провокирало по-силен контрол. Едно силно гражданско общество не би допуснало такова поведение да продължава години наред. Има комисия за борба с противообществените прояви от малолетни и непълнолетни. Те вече са имали случаи, в които са разглеждали поведението и са предприемали действия срещу непълнолетни нарушители, които под въздействието на алкохол са имали непристойно поведение. За да се стигне до това, първо полицията трябва да  извърши разследване и да е установила кой е извършителят.

Но къде е полицията в това време? Кой и как трябва да реагира в такъв случай? Преди години мой познат зададе въпроса: „Защо полицаите пазят до 2 през нощта, а когато алкохолът започва да действа, те изчезват?“ Редицата от въпроси, които си задаваме, е много дълга. Тя започва с родителското възпитание, преминава през агресията в училище, гражданското образование и достига до контрола на полицията. След това може би се задълбочава чрез случващото се в морските ни курорти и поведението ни в другите „по-цивилизовани“ страни. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини