Журналист: Българските служби агресивно следят хората чрез вируса FinFisher

Софтуерът има способността да превърне всеки компютър в микрофон, прави скрийншот, събира историята на сърфирането, чрез GPS-а намира местоположението на човек, записва разговорите и известява телефонния шпионин.

Българските служби агресивно следят гражданите чрез вируса FinFisher. Това означава, че някоя държавна служба е платила стотици хиляди, за да краде информация от компютрите на хората. Това заяви на пресконференция в София журналистът от сайта „Биволь” Атанас Чобанов.

FinFisher се появява в компютрите след като собствениците им приемат нова инсталация на популярен софтуер, която обаче е фалшива. Възможно е да се промъкне и чрез имейл.

По думите на Чобанов засега властите не са отговорили на запитвания на сайта по въпроса. Само от транспортното министерство са отрекли да са купували подобна технология, но не дават информация докъде е стигнало разследването им за отговорните лица, припомни Чобанов случая, станал известен в началото на месеца. „Секретността се максимизира, което е в ущърб на личното пространство на гражданите”, коментира още той.

Заедно с колегата си Асен Йорданов Чобанов е един от известните сътрудници и на сайта Balkanleaks – представител на Wikileaks за Балканите. В Balkanleaks за първи път бе публикуван секретният доклад за АЕЦ „Белене”, както и документите около досието „Буда”, свързано с бившия премиер Бойко Борисов.

Чобанов и Йорданов бяха сред участниците на представянето у нас на книгата „Уикилийкс – машината, която убива” на журналиста от „Форбс’ Анди Грийнбърг. Самият Грийнбърг заяви, че в момента живеем в ерата на мегаизтичането на информация, което е донякъде парадокслано, имайки предвид факта, че мащабът на следене и подслушване от страна на властите е огромен.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини