Децата от трима родители може да се родят с тежки генетични увреждания

Правителството на Великобритания усилено върви към легализация на процедурата за „производство” на деца от трима родители. По такъв начин медиците искат да избавят поколението от неизлечимите сега митохондриални заболявания.
Митохондриите са органели, изработващи енергия във всяка клетка на тялото, освен червените кръвни телца. Те имат своя собствена ДНК (мтДНК), която се предава на детето от биологичната майка. Следователно, ако при майката тя е увредена, детето също ще получи проблемни гени.

За да се избегне това, медиците ще присаждат ядро на оплодена яйцеклетка, съдържаща пълноядрена ДНК на биологичните родители, в яйцеклетка на здрав донор с отстранено ядро. По такъв начин ембрионът ще получи гените на майката и таткото и здравата мтДНК на донора.

Донорската яйцеклетка ще избави бъдещия наследник от много вродени проблеми със здравето, които могат да доведат до загуба на зрение, сърдечна недостатъчност, мускулни спазми и когнитивни проблеми.

Изглежда, че решението е идеално, но наскоро екип изследователи заяви, че легализацията на новия ин витро метод трябва да се отложи, тъй като подобна процедура не може да предотврати напълно наследяването на митохондриални заболявания. Според учените този метод засега не е толкова безопасен, за да стане общодостъпен, и изисква сериозни доработки.

Това предупреждение прозвуча само три месеца след като Великобритания стана първата страна в света, обявила планове за легализиране на процедурата по създаване на дете от трима родители. Властите на страната бяха подложени на критика от много привърженици на религиозната етика.

Експерименти, потвърждаващи правото на съществуване на този метод, са проведени с макаци през 2009 година и с човешки ембриони в ранен стадий на развитие през 2010 г. Правителството на Великобритания обяви, че необходимите крачки по регулиране на процедурата ще се обсъждат в парламента през 2014 година.

Но според биолозите, публикували научната си статия в сп. Science, стремежът да се направи процедурата общодостъпна е преждевременен. Те се опасяват, че донорската мтДНК може да се окаже несъвместима с ядрената ДНК на родителите. Такава грешка може да повлияе по негативен начин на гените на ядрената ДНК, а заедно това – на възможностите за обучение, продължителността на живота и репродуктивните способности на бъдещото дете, особено ако е от мъжки пол.

„Митохондриите и ядрата са тясно свързани – твърди водещият автор на изследването Клаус Ренхард, еволюционен биолог от университета в Тюбинген. – По време на митохондриалната замяна тази тънка връзка може да бъде разрушена. Това ще повлече след себе си сериозни проблеми в развитието на получения организъм, дори ако сами по себе си органелите са здрави.”
Замяната на митохондриите се сравнява от учените със смяната на батерия – за съвременната техника е важно акумулаторът не само да е от дадена марка, но и с точния размер, форма и напрежение.

Тази хипотеза вече е потвърдена от серия изследвания. Екип учени е открил, че мъжките на плодовата мушица с несъвместимост на ядрата и митохондриите се оказали безплодни. Това навело изследователите на мисълта, че някои митохондриални гени са свързани със способностите за възпроизводство.

Друг екип доказал, че самците на мишки с подобни несъответствия силно изоставали на ръст, физическо и умствено развитие. Подобни експерименти над бръмбари и ракообразни са демонстрирали, че метаболитните функции на получилото се поколение в много отношения отстъпват на функциите на техните събратя.

Успехът на експериментите с макаци не е показателен, твърдят скептиците. Според тях животните по-скоро са били родствено свързани, което не е задължителен сценарий за човешкото донорство.
Независимо че родените по новия метод макаци са здрави, биолозите съветват да се изчака половата зрялост на животните. Едва тогава дългосрочните последствия на митохондриалната терапия може да бъдат проследени и да се съди за възможностите на използването на тази техника в организма на човека.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини