Отвориха "Маказа"

Областният управител на Кърджали Бисер Николов и колегата му от голямата гръцка област Аристидис Яникидис откриха новия ГКПП Маказа - Нимфея, който е част от трансграничен коридор номер 9, свързващ Бяло море с Хелзинки.

Аристидис получи от българския си колега като подарък чанове и родопски нож с пожеланието „да бъдат разрязани всички проблеми между двете страни", съобщава Money.bg.

Движението по пътя Кърджали - Комотини ще бъде пуснато в ранен следобед. От българска страна има двукилометрова опашка на българи, решили да преминат на гръцка територия. Стотина са автомобилите от гръцка страна.

Граничният пункт е бил действащ почти до края на Втората световна война, но оттогава е бил затворен. Решението за неговото повторно отваряне се взима през 1995 г.
„Този пункт ще поеме голяма част от трафика на българо-гръцката граница и това ще успокои както гражданите, така и служителите, които работят на граничните пунктове", посочи командващтият граничните полицаи в района на Смолян комисар Бойко Божков.

На ГКПП „Маказа-Нимфея" ще работят две трасета в посока Гърция и две трасета в посока България.

Губернаторът на Кърджали Бисер Николов препоръчва на водачите на МПС, които ще преминават в Република Гърция през КГПП „Маказа", да спазват всички правила за движение по пътищата, пътни знаци, ограничения на скоростта и задължително да ползват колани.

През първите месеци през ГКПП Маказа - Нимфея ще могат да преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места /без това на шофьора/, както и товарни МПС с тегло до 3,5 т.

Родопчани се надяват, че прекият излаз до Бяло море ще оживи икономически региона, ще осигури нови инвестиции и работни места. Местните бизнесмени се подготвят за това. Разстоянието от Кърджали до Бяло море вече е само 82 километра.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини