Гърците свалиха цената на дървата в България

Липсата на износ на дърва за огрев за съседна Гърция тази година е основната причина за по-ниската цена на дървата за огрев в България. Това смятат търговци на твърдо гориво от Хасково. Това лято цената се смъкна от около 150 лева за тон миналата година до 120 лева. Всъщност в десетината складове за дърва и въглища в областния град можете да намерите дърва от 120 до 130 – 140 лева за тон.

Обясненията на търговците за ниската цена са в две посоки – гърците вече не купуват българските дърва, както и нелоялната конкуренция от някои фирми, които удрят в кантара. По признания на препатили продаденото им за 1000 килограма количество излизало 620 – 690 кила след контролно теглене. Обикновено на въдицата на ниската цена се вързвали възрастни хора, но когато вечер младите се връщали от работа и виждали наредените цепеници в мазето, се вбесявали.

„Не са редки случаите, когато ги товарят в чували и идват да ги теглят. Обикновено излиза, че са ударени с почти една трета от количеството“, разказват търговци, разполагащи с „коректен кантар“.

Вчера от БСП обявиха, че ще направят промени в закона, които да позволят намаляване на цените на цепениците. Миналата година хасковското държавно лесничейство например проведе търг, който рязко ограничаваше кръга на успешните участници. Дървата от държавните горски масиви, общо около 30 000 кубика, бяха обединени в два пакета. Цената на всеки от тях бе около един милион лева с ДДС. Условието за сключване на договор с победителя бе половината сума да се плати авансово. Тоест по около 500 000 лв. за всеки един от двата пакета. Тогава хасковски търговци посочиха предварително двете фирми, които ще спечелят. А за малките оставаше единственият възможен вариант - да купуват по-скъпо дървата от създадените на практика монополисти на пазара. Това обстоятелство, плюс щедрия гръцки пазар, където тон дърва миналата година струваше средно по 150 евро, или 300 лева, предопределяше високата цена и липсата на дърва в разгара на зимата.

Тази година обаче гръцкият пазар отказва наши дърва. Вероятната причина според хасковски търговци е, че си внасят по-евтини отдругаде.

Така че не е съвсем ясно дали прогнозираното от държавата намаляване на цената на дървесината има за цел да облекчи бедните български домакинства или доста по-заможните гръцки. Ако либерализират условията на търговете за дървесина, може да се очаква положителен ефект върху нашия пазар. Но ако намалят държавните такси за добив, а оставят в сила ограничителните условия та търговете, просто ще увеличат шансовете на нашите монополисти да пробият отново на гръцкия пазар.

Предстои да видим.

Тодор Кръшков

Най-ниската цена - 110 лева за тон. Обявата обаче подвежда. Отнася се за метровките. Цената на нарязани и нацепени дърва е 120 лева за тон
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини