Kirobo говори японски и лети в Космоса

Сладкият робот говори японски и се движи като човек

Първият говорещ робот андроид вече лети към МКС.

Японският товарен кораб излетя от остров Танегашима с Kirоbo, питейна вода, храна, облекло и принадлежности работа за шестте постоянни членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС). Изстрелването на ракетата H-2B бе излъчено онлайн от японската аерокосмическа агенция (JAXA).

Kirobo трябва да пристигне в МКС на 9 август. Задачата на 34-сантиметровият симпатяга е да си общува с японския астронавт Ваката. Това е част от изследване, което трябва да установи доколко машина може да окаже емоционална подкрепа на хора, изолирани за дълги периоди.

Името Kirobo е комбинацията от японските думи за "надежда" и "робот". Малкият андроид тежи около 1 килограм и може да извършва доста различни от физически движения. Дизайнът му е вдъхновен от легендарния анимационен герой Astro Boy.

Kirobo е програмиран да общува на японски и да поддържа регистри със своите разговори с Коичи Ваката, който ще бъде командир на МКС по-късно тази година. "Kirobo ще запомни лицето на г-н Ваката, така че да може да го разпознае, когато те се срещнат в космоса", казва създателят на робота, Томотака Такахаши. Но най-голямото предизвикателство е да се направи човекоподобен робот, който функционира в космоса, добавя той.

Десетки тестове са напреавени през последните девет месеца, за да се гарантира надеждността на Kirobo. Той има близнак на Земята на име Mirata, който ще следи всички проблеми на електронния си колега, които могат да се появят в космоса. "Това е една малка стъпка за мен, един гигантски скок за роботите", каза Mirata за мисията миналия месец.

Говорешият робот е съвместен проект на Томотака Такахаши, Toyota и рекламна компания Dentsu.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини