Медено меню подготвиха учениците - пчелари

По „най- медения“ начин завършиха учебната година двата клуба по пчеларство в Първомай. Ученици от СОУ „проф.д-р Асен Златаров“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, след като се убедиха в полезните свойства на меда, се събраха и приложиха на практика теоретичната си подготовка за употребата му в кулинарията. Ръководителките им Златка Гарова и Къна Пъджева бяха подбрали лесно изпълними рецепти. А от двата часа готвене на момичетата и момчетата им останаха и знания за някои кухненски трикове – как се смесват яйца, защо се пресява брашното, как да подготвят тавичка за печене и куп други полезни неща. След бъркането, месенето и печенето, пчеларите седнаха на следобедно кафе с мед, което беше поднесено с меденки, меден фреш от цитрусови плодове и  банан с мед. Малко встрани от следобедната топла напитка, те изпробваха и една нестандартна разядка – сирене с мед и орехи, печени във фолио.

Клубовете по пчеларство се вихриха в кабинета по готвене на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, а след това на момичетата се падна да го приведат в първоначалния му вид – почистен и подреден. Двете формации си сътрудничат не за първи път. Не веднъж през годините са провеждали общи занимания, викторини и конкурси.

През 2012/13 учебна година двата клуба се финансират по програма УСПЕХ на проект „Да направим училището привлекателно за младите хора“. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини