ЧЕЗ и EVN спират ВЕИ мощности

Заради съсредоточаването на производството на ток от ВЕЦ, в периода от 10:00 часа до 18:00 часа днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и поради породения дисбаланс между производство и потребление, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ Разпределение България".

Същевременно и EVN започна да спира ВЕИ мощности. Ограничителната мярка стартира от 10:00 ч. на 4 април 2013 г., като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството. Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат до 17:00 ч. на 4 април 2013 г, предаде БГНЕС.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД заявиха, че са готови да изключат и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни. Същото казват и от EVN. По закон, ако ЕСО поиска спиране на ВЕИ мощности, съответният оператор трябва да го направи в срок от 48 часа.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини