Продават терена на Индустриална зона – Свиленград

Теренът на бъдещата Индустриална зона – Свиленград да бъде обявен за продажба чрез публичен конкурс, решиха общинските съветници.

С последното си гласуване те отмениха решението си от май 2011 г. за създаване на смесено търговско дружество с участието на общината за изграждане на зоната и решението си от април 2012 г. за избор на съучредител, за което беше харесан австрийското дружество „Вертбау”.

Чуждият инвеститор беше готов да вложи близо 3 млн. лв., но промяната в Закона за публично-частното партньорство в началото на 2013 г. въведе нови изисквания. Те стопираха регистрирането на търговското дружество в Свиленград.

Заради ситуацията общината потърси помощ за решението на проблема от Министерски съвет и Министерство на финансите. Оттам обаче не е получено становище.

Заради това общината реши да направи промени в дългосрочната си политика за създаване на зоната и съгласно новата нормативна уредба се пристъпи към продажба на земята с конкурс.

Недвижимият имот е с площ 92.5 дка. Началната конкурсна цена е около 600 000 лева без ДДС. Това е и пазарната стойност на обекта, определена от лицензиран оценител.

Условията на конкурса гарантират реализиране на инвестиции и откриване на нови работни места. Бъдещият купувач трябва да предложи размер на инвестиции за изграждане на 18 000 кв. м разгъната застроена площ на сгради с административно, търговско, складово и производствено предназначение.

Срокът за изпълнение на инвестицията е 2 години и ще тече от датата на подписване на договора за покупко-продажба.

След като изградените обекти са готови трябва да бъдат открити минимум 30 работни места за свиленградчани.

Купувачът трябва да осигури и не по-малко от 400 000 лева за разширяване на достъпа до обекта и изграждането на нова пътна връзка с АМ “Марица”. Друго от условията е да не променя предназначението на имота за Индустриална зона за срок от 25 години.

Общината си гарантира участие в зоната с изискването инвеститорът да построи в нейна собственост самостоятелна едноетажна сграда за обществено обслужване със застроена площ от 500 кв.м.

Идеята за изграждането на Индустриална зона край Свиленград тръгна през през 2006 г., а 2 години по-късно, през 2008 г., общината закупи терена на бъдещата зона от държавата за 230 000 лева. До края на 2010 г. със средства по програма ФАР и от държавния бюджет приключиха строителните дейности по изграждането на довеждаща инфраструктура на обекта.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини