БСП: Висши политици и прокурори прикриват Мирослав Найденов

Георги Гечев

Досъдебното производство срещу Мирослав Найденов, за което БСП съобщи в понеделник, е от времето на предишния главен прокурор Борис Велчев. То обаче не е придвижено, защото политици и висши прокурори прикриват бившия земеделски министър. Това заяви на брифинг в четвъртък Георги Гечев от левицата.

 

В понеделник БСП попита Цацаров дали в Софийска градска прокуратура има входиран сигнал от Държавна агенция за национална сигурност срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Главният прокурор Сотир Цацаров е отговорил на запитването на БСП с обяснението, че  откакто е на тази длъжност, подобни сигнали не са постъпвали.

Според БСП става въпрос за досъдебно производство, образувано в края на 2009 г.

„По наша информация в хода на делото са събрани достатъчно улики и доказателства, които са достатъчни за повдигане на обвинение срещу Мирослав Найденов. Това ни кара да смятаме, че е оказан сериозен натиск от високопоставени политици и служители в прокуратурата, за да не бъде придвижено делото“, коментира Гечев.

Според левицата става въпрос за нагласени обществени поръчки в ДФ „Земеделие“ и за злоупотреби при определянето на фирми-победители в кандидатстването за евросредства.

От левицата претоплиха и сигнала на СДС от началото на 2011 г., в който сините огласиха, че бившият шеф на ДФ „Земеделие“ Калина Илиева е сезирала прокурор за измами на тогавашния земеделски министър Найденов.

От БСП настояват Цацаров да извърши проверка на разследването срещу Мирослав Найденов и задават косвено нови въпроси:

Има ли достатъчно налични условия за повдигането на обвинения?

Имало ли е натиск от политици и прокурори за това делото да не бъде проведено?

Кои са лицата, упражнили такъв натиск? Нашата информация е, че става въпрос за шефове на прокуратурата и висши политици.

„Мирослав Найденов наложи стандарт за корупция в МЗХ. Практика на министъра е било да се обажда по телефона и в персонални разговори със служители на ДФ „Земеделие“ да уговаря победителите за европейските фондове. Това е злоупотреба с власт, с евросредства“, коментира още Гечев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини