Елена Божинова разкри част от тайните на Драгойна в изложба

Елена Божинова, доц.д-р Костадин Кисьов и Ангел Папазов

Археологът Елена Божинова подреди в изложба най- впечатляващите предмети, намерени при проучването на върховете Голяма и Малка Драгойна в Археологическия музей- Пловдив.

Започнали през 2004 година, разкопките продължават ежегодно благодарение на упоритостта на научния ръководител и финансовата подкрепа на община Първомай.Това даде право на кметът Ангел Папазов да застане редом до Божинова и директора на археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов при откриването на изложбата.  Всеки от тримата потвърди значимостта на обекта в местен и международен план. Археолозите определиха като „изключение“ подкрепата на Папазов за дейността им и го посочиха като един от тримата кметове в цяла България, който толкова активно помагат. Елена Божинова изказа благодарност на хората, които с финанси или с продукти подпомагат експедициите им:   Георги Богданов и „ББП“, „Инфантис“ и „Бор чвор“ Винпром Пещера, ген. Кюмюрджиев, Петко Атанасов и др. Особено атрактивни в изложбата бяха хеликоптерните снимки, които бяха направени благодарение на Асен Кичуков.

Във витрините са подредени впечатляващи предмети – стила (инструменти за писани), доказващи, че между населявалите Драгойна траки е имало грамотни хора.  Отломки от микенска керамика – знак за най-ранните връзки между Тракия и Микена. Керамични зарчета, най-вероятно използвани за забавление, фибули, женски украшения  и други. Върху табла могат да бъдат видяни фотографии и графични възстановки на древната крепост, както и неин триизмерен макет - дело на художничките Милена Божинова и Вероника Петровска.

Интерес към събитието  имаше от няколко национални и пловдивски медии. Между гостите бяха археолози, историци,режисьорът Мая Вапцарова,почти цялото ръководство на общинска администрация - Първомай и заместник-председателя на ОбС Маргарита Давчева, кметовете на селата Драгойново и Буково – Петко Попчев и Метин Мюмюн. Учителки и ученици пътуваха за откриването със специално уреден транспорт.  Учителката по история Иванка Йорданова с трепет показа на своите ученички, намереното от нея парченце от  червенофигурен атически съд от ІV в. пр. Хр.  А момичетата бяха впечатлени от сребърно украшение, което се предполага, че е украсявало главата на някоя тракийска хубавица.

Археолозите представиха като новина откриването на некропола (града на мъртвите) на обитателите на Драгойна, чиито бъдещи проучвания предстоят и ще дадат отговор на още редица въпроси за древната тракийска история.

Елена Божинова потвърди, че изложбата ще гостува в Община Първомай от 1 май 2013 година, по време на културните тържествата.

Теодора Кирякова

Иванка Йорданова пред витрината с нейната находка

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини