Община Чепеларе обяви 4-то издание на национален фолклорен конкурс „Нова българска музика в размер 7/8”

Награждаване на победителя от третото издание на конкурса

Националният конкурс за авторски камерни- вокални и инструментални произведения на фолклорна основа, стартира Община Чепеларе. Вече е ясен и регламента за конкурса „Нова българска музика в размер 7/8” за 2013г. , който вече има утвърдена традиция и популярност. В надпревара за фолклорна композиция могат да участват както професионални автори, така и любители от България и чужбина, без ограничения за възрастта.

Наградният фонд се осигурява от Фондация „Св. Георги Победоносец”- Пловдив и тази година е в размер на  10 000 лв.

Музикалното състезание ще се състои в два кръга:

В 1-я  професионално жури ще селектират постъпилите до 1 септември 2013 г. конкурсни творби. Втората част ще бъде под формата на заключителен концерт, в който ще се изпълнят допуснатите произведения. Авторските творби ще бъдат представени на живо пред публиката от музиканти и певци на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Финалната музикална програма тази година ще се състи на 25 октомври в Чепеларе в НЧ „Родопска искра”, а публиката ще определя крайното класиране.     

Конкурсът за авторски камерни вокални и инструментални произведения на фолклорна основа, под заглавие „Нова българска народна музика в „7/8”, се организира за първи път в България през 2007 година от Община Чепеларе. Идеята и финансовото обезпечение на конкурса е на д-р Георги Лазаров, който живее в Балтимор, САЩ, но в сърцето и душата си носи България.

Целта е да се популяризира нова авторска музика на фолклорна основа, свързана с българското музикално творчество.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини