Nexus смартфоните ще са първите с Ubuntu

Първите смартфони под управление на Ubuntu ще бъдат устройствата Galaxy Nexus и Nexus 4, съобщи Canonical, разработчик на новата мобилна платформа.

Първоначално ще излязат две версии на мобилната Ubuntu – за Samsung Galaxy Nexus и LG Nexus 4. Двата корейски производителя ще получат изходния код на системата, отбелязва Electronista.com.

Новата ОС за смартфони беше показана за първи път на изложението CES 2013 миналия месец в Лас Вегас. Тя използва по-различен подход от iOS, Android и Windows Phone. Многозадачността е взаимствана от настолната версия на Ubuntu, приложенията са разположени в страничния панел, откъдето могат да се пускат с плъзгане на пръста от края на сензорния екран.

Отивайки в долната част на екрана, потребителят получава достъп до менюто на приложенията. Менюто на уведомленията се показва традиционно най-отгоре.

Образи на системата и изходният й код ще бъдат публикувани на 21 февруари, в навечерието на Световния мобилен конгрес в Барселона. Очаква се Canonical да демонстрира Ubuntu на редица мобилни устройства. 

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини