Европейски пари за балкански тарикатлъци

МВР потвърди за проверка на земеделското министерство заради обществена поръчка за Facebook и Twitter профили за 50 хил.лв. Докато трае проверката, министерството е готово да даде още толкова пари за поддръжка на вече създадените профили.

До момента отношенията между Министерството на земеделието и храните и социалните мрежи Facebook и Twitter изглеждат така:

В края на 2011 г. Министерството решава да плати 48 хил. лв., за да може Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да се сдобие с профили във Facebook и Twitter. Цената включва и поддръжка в продължение на една година. Понеже стойността е под 50 хил. лв., затова няма публичен търг, а самото министерство иска оферти от поне трима изпълнителни, както е по закон. На 12 януари 2012 г. е сключен договор с фирмата на доскорошна пиарка на ведомството.

Обаче...

По-късно публикации в медиите разкриват, че и трите фирми, подали оферти, са регистрирани в един и същи ден и имат еднакво съдържание на учредителните си договори. Съмненията за нагласена поръчка и конфликт на интереси изпращат случая в прокуратурата. Половин година по-късно европейската служба за борба с измамите при еврофондовете ОЛАФ също започва проверка на факти и обстоятелства по случая и иска съдействие от националната контактна точка за България – АФКОС-МВР.

А в това време...

Минала е една година и договорът с фирмата на бившата пиарка е изтекъл. На 8 февруари 2013 г. Министерството на земеделието и храните обявява нова поръчка за 50 хил. лв. за подобряване и поддръжка за още една година на профилите на ПРСР в социалните мрежи. До обявяването на поръчката страницата във Facebook е харесана, т.е. последвана, от малко над 2200 души.

Изводи:

Повечето от вас вероятно имате профили в социалните мрежи. Ако ги поддържате редовно и нямате повече от 2 хил. последователи, значи извършвате работа, която според земеделското министерство е на стойност 50 хил.лв. Много фирми предлагат подобни услуги. Според офертите на интернет страниците им, създаване и поддръжка на профили в социалните мрежи струва от няколко стотин до няколко хиляди лева.

МВР вече заяви, че процедурата е спазена. Т.е. вече е напълно приемливо да организираш обществени поръчки, в които да се явяват фирми с „копи-пейст“ документи и накрая да печели твой бивш служител.

Третият извод го е направила парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, която в годишния си Доклад за управлението на средствата от ЕС за 2012 г. констатира, че усвояването на парите е подчинено на процедури, но не и на постигането на координирани конкретни резултати.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини